Energetska potreba športnega psa

Pred nekaj leti je bila razlika med domačega in delavnega psa zelo ostra. Na eni strani so bili domači psi za katere naj bolj telesna dejavnost je bila hoje na jermena; na drugi strani pa je bila kategorija delavnih psov kot na primer lovski psi, ovčari in Policije  ki redko uživeli toplino kaminom in pocrkljam lastnikov pa istočasno imeli so priložnost intenzivnega fizičnega aktivnost.

Energetska potreba športnega psa

Pred nekaj leti je bila razlika med domačega in delavnega psa zelo ostra. Na eni strani so bili domači psi za katere naj bolj telesna dejavnost je bila hoje na jermena; na drugi strani pa je bila kategorija delavnih psov kot na primer lovski psi, ovčari in Policije  ki redko uživeli toplino kaminom in pocrkljam lastnikov pa istočasno imeli so priložnost intenzivnega fizičnega aktivnost.

Dandanes situacija se je zelo spreminjala. Včasih so rejene nove in različne discipline za razvoj telesa in mozgnanov domačega psa: Agility Dog, Mondioring, Disc Dog in Dog Dance in tudi različne delovne vloge kot Pet-Therapy, Sle-dog in t.d.

Ce odločimo za športno uporabo našega psa moramo misliti da ker mu tako spreminjamo stil življenja tako da mu bo treba dati novo vrsto hrane zaradi njegovih novih energetskih potrebnosti. Torej izberite hrano ki vsebuje svežo ali suho meso , riba, živalske maščobe ali olje koruze.

Energetska potreba športnega psa, tudi kadar ne dela, bo večija ( + 25 % )  enega iste pasme ki ima sedeči način življenja, to zaradi sprememb njegovega metabolizma ki menja žilni sistem in povečuje mišično maso. Na primer Borderski ovčar težek 20 kg ki dnevno dela šport bo potreboval 1250 KiloKalorije kot  "kolega" iste pasme ki živi v stanovanju in navadno potrebuje samo 1000 KiloKalorije na dan. športnemu psu torej je treba ocenjevati količino kaloriji ki dnevno potrebuje in v tem smislu je treba ne pozabiti koristne podatke kot hitrost in čas treninga, vrsto terena kjer pes treniramo ali kjer tekmuje, temperatura in vlaga torej vsi elementi ki lahko povečajo energetsko uporabo vašega psa.

 

Pozor na želodec !!

Dan katerega smo odlocili da nasega psa bomo trenirali ali da bo tekmoval je treba da mu razdelimo dnevno kolicino hrane na vec obrok tako da ne  preobreniti zelodec. post 3 ure pred dirko ker prebava prevzame psu kri in torej moc koristno za njegovo sportno aktivnost . hrano bomo dali psu 2 ure kasneje tako da ne utriditi njegov metabolizem.

 

Ne smemo podocenjevati potrebnosti vode!

Suha hrana za sportnega psa je prava hrava ampak ce odlocite za njeno uporabo morate zavarovati vasemu psu pravo dnevno kolicino vode.

 

Organizem psa je za 2/3 voda...

...in  če rezerve se ne polnijo čim prej , dehidracija se hitro prikaze.

Na primer lovski pes tezek 20 kg in ki dela 4 ure na terenu v tem casu bi moral piti 2,5 litrov vode.

Vazno je da damo vodo psu ne skupaj z briketami ker se bi napile vode enkrat v zelodcu, stvar nepravilna in nevarna za psa.

 

Snovi, ki pomagajo zdravstvo sportnega psa

Ker v času športnih aktivnosti kosti in sklepov so  bolj pod stresom  gotovo pomaga ena hrana ki  vsebuje chondroprotective akcijske snovi, kot hondroitin sulfat in glukozamin.

V vsakem primeru obstajajo posebna prehranska dopolnila teh snovi, ki psu lahko dodamo v hrano.

Mineralne soli, kot kalcij in magnezij in nekaj oligoelementov (železo, baker, selen) morajo biti vsebovani v večjih količinah ker se uporabijo med naporom.

Enako velja za vitamine, še posebej tistih iz skupine B, za katere je treba paziti na odmerke.

 

A "fast track" za mišice

Glede na to da intenzivni telesni in duševni napor proizvajata znatne količine prostih radikalov ki pozrocajo celične poškodbe do degeneracije organov in razvoj tudi od tumorjev, krma za vrhunske športne pse je traba da vsebuje antioksidante, kot polifenoli,  vitamine C, E in Selen torej izberite izdelke ki jih vsebujejo tako da bodo vaši "štirinožni prijatelji" najboljši v zdravju.

Za optimizacijo energetske uporabe lahko izberite hrano integrirano z L-karnitinom, snov podobna encima in ki ureja prevoz energije za mišice pod naporom.

 

Pomen dobrega začetka

Prva rast je najbolj pomembna faza v življenju psa. V resnici, v tej fazi začne rast mišic in kostnega tkiva, notranjih organov, živčnega sistema in se razvija značaj. To obdobje konča ob približno desetih /  dvanajstih mesecih za majhne pse, šestnajst za povprečje in 20 \ 24 za velike. Kdaj pričeti atletski trening? V najkrajšem možnem času; ker v skladu s pravili o fiziologiji napora, kužek bo predložen na dražljaj treninga, ki temelji na času rasti, bo imel koristno prilagoditev ki ga bo popeljal na anatomske , ultrastrukturne in biokemične spremembe.

 

Prva Rast je najbolj pomembna faza v življenju psa. V resnici, v tej fazi začne rast mišic in kostnega tkiva, notranjih organov, živčnega sistema in se razvija značaj. To obdobje konča ob približno desetih /  dvanajstih mesecih za majhne pse, šestnajst za povprečje in 20 \ 24 za velike. Kdaj pričeti atletski trening? V najkrajšem možnem času; ker v skladu s pravili o fiziologiji napora, kužek bo predložen na dražljaj treninga, ki temelji na času rasti, bo imel koristno prilagoditev ki ga bo popeljal na anatomske , ultrastrukturne in biokemične spremembe.

 

• anatomske spremembe: srce spremeni svojo obliko (večje votline, debelino in učinkovitosti kontraktilnih prinese do večjega obsega sistoličnega izmeta); menja sistem krvi in postane bogatejši; rast in prilagajanje mišic ; masa maščobe je niža; pljuča povečata zmogljivosti; arterije, vene in kapilare povečajo premer. Naprava gibov (sklepi, kite in vezi) se krepi in se izboljšuje občutek za ravnotežje (proprioceptivno ravnotežje ).

 

• ultrastrukturne spremembe: povečanje števila mitohondrijev (majhne orgle - si ga da videti samo pod mikroskopom - mišične celice, ki je odgovoren za ohranjanje in počasi sprošča energijo), ki se uporabljajo v športu in vzdržljivosti dela.

 

• biokemične spremembe: zvišane encimov od Krebsova cikela (aerobno), povečava glikoliticnih encimov (laktat - anaerobne športne); encim kreatin-kinaza povečal (anaerobna alactacid).

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih